Blog

Clos Triquedina New Black Wine en Probus

Wijn van Clos Triquedina

Een familie geschiedenis

Clos Triquedina, waar Étienne Baldès zijn eerste wijnstokken plantte na er de beste terrassen gevonden te hebben langs de rivier de Lot in 1830.
Echter in 1870 werd zijn wijngaard door de druifluis gedeeltelijk vernield in 1877, maar werd vervolgens weer opnieuw aangeplant.
In 1956 volgde er er in de winter een ernstige vorst periode, maar door het micro klimaat op de wijngaard werd er niet veel schade aangericht.
Als gevolg hiervan zijn er nog behoorlijk veel oude wijnstokken voor hoogwaardige oogsten behouden.
Rene Baldès, een gerenommeerd wijnbouwer, nam deel aan de oprichting van het eerste Cahors wijnsyndicaat. Hij was tevens de meest gevraagde specialist in het enten van wijnstokken in de regio.

Jean Baldès had in 1976 het eerste roestvrijstalen vat in de Cahors wijnstreek. Hij verdubbelde de wijngaard en legde zich toe op het maken van fijne wijnen.

“De meester van de malbec”

De huidige eigenaar Jean Luc Baldès zet het werk van zijn voorouders voort.
De rode en witte wijnen worden regelmatig in de pers geprezen en worden zowel nationaal als internationaal bekroond met prijzen.
Bovendien heeft hij zijn wijnen naar het hoogste niveau in de regio gebracht en wordt hij daarom wel de meester van de Malbec genoemd.

De bodem van de wijngaard

De wijngaard heeft een oppervlakte van 70 hectare en de bodem bestaat voornamelijk uit kiezelhoudende klei en kalksteen.
Dit is vergelijkbaar met de bodem in de bekende Pomerol wijn regio.
De wijnstokken van Clos Triquedina zijn aangeplant op het 2e, 3e en 4e terras.

“Er zijn geen goede wijnen zonder goede druiven en geen goede druiven zonder goede zorg voor zowel de wijnstokken als de bodem”

Topwijnen uit de regio!

New Black Wine



De New Black Wine bestaat voor 100% uit Malbec druiven, afkomstig van het 3e terras. De bodem is klei met kalk en kiezel. De druiven groeien op glooiende hellingen. De druiven worden met de hand geplukt/geselecteerd en op droogrekken te drogen gelegd. Na het indrogen worden de druiven één nacht verwarmd in een pruimenoven.
De druiven en de most worden vervolgens gevinifieerd en daarna 18 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten. De wijn heeft een alcohol percentage van 15%.

Neus: Complexe neus met tonen van gedroogd en gekonfijt fruit.
Smaak: De wijn heeft een grote finesse en drukt een verbazingwekkende variëteit uit van aroma’s van zwart fruit, specerijen, kruiden en geroosterde noten. De tannines zijn fluweelzacht.
De wijn moet gedecanteerd worden. Heerlijk bij rood vlees, wild of een pittig gerecht. Durf ook atypische combinaties te maken met exotische, zoete en hartige gerechten of zelfs een chocoladedessert!

Probus


Wederom een wijn bestaand uit 100% Malbec, eveneens afkomstig van een 3e terras. De bodem bestaat uit klei met kiezel, kalk en een beetje ijzer. De druiven groeien op glooiende hellingen.
De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens 20 tot 25 dagen in het vat vergist. Na het persen rijpt de wijn 12 maanden in Frans eiken vaten.

Neus: cassis, pruimen, fruit, kruidenaroma’s en subtiel eiken.
Mond: complex, krachtig, elegant, uitstekende structuur en krachtige afdronk.
Probus kan jong gedronken worden, maar dan is eerst decanteren aanbevolen.
Deze wijn kan uitstekend bij wild, lamsvlees en diverse kazen.

Wijnhandel Cahors verkoopt een selectie hier rode wijnen van Clos Triquedina, waaronder de New Black Wine en de Probus.



Decanteren of karafferen

Decanteren of karafferen, misschien heeft u er een wijnkenner weleens over gehoord. Maar wat is nu precies decanteren en wat is karafferen. Waarom doe je dit bij wijn en vooral wanneer doe je het.
Er ontstaat nog wel eens verwarring over. In dit blog leg ik het verschil uit, want uiteindelijk schenk je bij decanteren de wijn in een karaf en bij karafferen schenken we de wijn ook in een karaf.

Droesem

Decanteren gebeurt met wijnen die in de fles een fors depot hebben gevormd.
Dit kan zowel bij rode wijn als bij witte ongefilterde wijn ontstaan. Met depot bedoelen we een flinke laag droesem. (ook wel bezinksel of moer genoemd) Deze droesem bestaat uit vaste stoffen die in de wijn zijn achtergebleven na de fermentatie of na een lange rijpingstijd van de wijn.
Dit bezinksel kan bestaan uit wijnsteenzuur, wijnkristal, kleurstof en tannine.
Dit kan een bittere zanderige smaak geven.

Decanteren van de wijn

Droesem kom je meestal tegen in oudere rode wijnen van hoge kwaliteit.
Door het lang liggend bewaren in wijnkelders, soms wel langer dan 10 jaar, zijn de vaste deeltjes in de wijn naar de onderkant van de fles gezakt.
Het beste is de fles op een koele plaats rechtop te zetten zodat het bezinksel naar de bodem van de fles kan zakken. Dit kan soms wel een dag duren. Als de droesem is gezakt naar de bodem (de ziel van de fles) kan je de wijn voorzichtig, het liefst in een smalle karaf overschenken.

voorzichtig decanteren van de wijn foto: istockphoto.com

Ongefilterde wijn

Steeds meer wijnproducenten kiezen ervoor om de wijnen niet meer te filteren om zodoende meer smaak en aroma’s in de wijn te bewaren. De wijn kan dan een beetje troebel zijn en wat bezinksel hebben.

Wijn karafferen

karafferen om lucht in de wijn te brengen foto: istockphoto.com

Karafferen is het langs de binnenkant van de karaf overschenken van de wijn uit de fles. De karaf die wordt gebruikt heeft een brede bodem. Op deze wijze wordt zuurstof aan de wijn toegevoegd zodat de geuren en smaken van de wijn zich openen en meer tot hun recht komen.
Het versneld als het ware het verouderingsproces van de wijn.

https://cahors.nl

FOUTEN IN EEN WIJN

Fouten in een wijn of toch niet?
Wanneer er een fout in een wijn zit kan deze niet meer gedronken worden, maar is het wel altijd een fout of geeft het juist ook karakter aan een wijn?
Een wijn zoals de Sauvignon Blanc heeft soms een duidelijke kattenpislucht of Cat’s Pee zoals Jancis Robinson het noemt.
Een mooie rijpe Riesling kan een benzine achtige lucht hebben (goût de pétrol), die in combinatie met de andere aroma’s in de wijn heel aangenaam kan zijn. Maakt het deze wijnen niet lekker of geeft deze eigenschap juist extra karakter aan de wijn.


Oxidatie

Wanneer de wijn teveel zuurstof heeft gekregen noemen we dit oxidatie.
Witte wijn wordt donkergeel en rode wijn krijgt een amberkleurige waas met een vervlakking van geur en smaak. De smaak wordt sherryachtig en wanneer de wijn te lang blootgesteld is aan zuurstof kan deze zelfs gaan smaken naar azijn.
Oxidatie kan bijvoorbeeld gebeuren door een uitgedroogde kurk bij een fles die rechtopstaand bewaard wordt.
Soms is een lichte oxidatie gewenst, zoals bij sherry en madeira.

Reductie

Bij reductie heeft de wijn juist gebrek aan zuurstof. Dit kan voorkomen bij wijnen onder een schroefdop.
Als gevolg hiervan kan de wijn gaan ruiken naar een putlucht of rioollucht.
Wanneer je dit ruikt moet je “geduld” hebben. Karafeer de wijn en geef ze voldoende zuurstof, meestal zal de putlucht verdwijnen. Soms kan het een uur duren maar ook veel langer, vandaar geduld.

Maderisatie

Je wijn heeft een geur van rozijnen, stroop, karamel en lijkt wel gestoofd.
Dit betekent vaak dat de wijn te lang te warm heeft gestaan of gelegen.
Deze geuren zijn niet gewenst bij wijn, maar wel bij een glas Madeira.

Madeira
foto: www.blendy’s.com

Zwavel

De stof beschermt de wijn tegen oxidatie en het onderdrukt de groei van bacteriën en gisten. Bacteriën kunnen in het productieproces ongewenste zwavelverbindingen produceren. Dit kan bijvoorbeeld waterstofsulfide zijn. Deze zwavelverbindingen hebben als nare eigenschap dat ze erg ruiken.
Ze veroorzaken geuren van benzine, zwavel en verbrand rubber.
Dit kan soms een groot misverstand zijn en duidt dit op een hoge kwaliteit wijn.
(b.v. rijpe Riesling)
Als wijn een bijtend, tintelend gevoel veroorzaakt samen met de geur van verbrande luciferkoppen en natte wol kan er sprake zijn van overmatig gebruik van sulfiet door de wijnmaker.
Als de wijn ruikt naar rotte eieren of gekookte groenten zoals kool, dan kunnen bacteriën de veroorzaker zijn.

Azijn

Wanneer je in de wijn geuren van lijm en nagellak remover ontdekt dan is de kans groot dat in de smaak de zuren te hard en onaangenaam zijn geworden.
Bij sommige wijnen (Sauternes) is geringe azijnvorming acceptabel.
Azijnsteek betekent dat er bacteriën in de wijn terecht zijn gekomen die het biologisch proces op een negatieve manier hebben beïnvloed.

Brett

De oorzaak van ‘Brett’ is een zogenaamde wilde gist, de Brettanomyces.
De wijn kan een lucht hebben van mest, stal, leer, kool of spek. Deze wilde gist komt ook in de wijnkelder voor en kan ervoor zorgen dat de wijn bovengenoemde geuren ontwikkelt. De een waardeert het, de ander niet, het is een kwestie van smaak.
Brett kan voorkomen bij Rhone en Bourgogne wijnen.

Kurk

Je maakt een fles open en je ruikt het al, kurk.
Helaas komt dit zo af en toe voor en is het gevolg van een chemische reactie met een schimmel. Er vormt zich Trichlooranisol ofwel TCA.
De chloorhoudende verbindingen die de schimmels en bacteriën omzetten in TCA, kunnen afkomstig zijn door de behandeling van de kurkeik met pesticiden en het bleken en schoonmaken van de kurk met chloorproducten.
De besmetting kan gebeuren op verschillende plaatsen, zeker wanneer de schimmel al in de lucht aanwezig is. Zo kan het zijn dat een houten vat, stalen vat, fles of verpakkingsmateriaal al besmet is.
TCA besmetting komt steeds minder vaak voor door sterk verbeterde hygienische omstandigheden.
Niet alleen wijn met een kurk kan besmet zijn, maar ook bij een schroefdop is een kleine kans op besmetting mogelijk.
Een wijn met kurk heeft een geur van schimmel en nat karton. Proef je er voor de zekerheid van, dan blijft er vaak een onaangename bittere nasmaak over.

Secundaire fermentatie

Een wijn die geen prikkeling op je tong teweeg hoort te brengen, maar toch dat bruisende karakter vertoont, heeft waarschijnlijk een tweede gisting ondergaan. De gisten die na het bottelen in de fles zijn achtergebleven zijn onbedoeld actief gebleven.
De wijn heeft een muf karakter.

Klik hier wanneer je meer wil lezen over fouten in een wijn. Deze pagina geeft een zeer uitgebreide beschrijving.

https://www.cahors.nl

VORST IN FRANKRIJK

De vorst bestrijden in de Franse wijngaarden

In april is het weer raak! VORST in Frankrijk, de grootste bedreiging voor de oogst van de druiven. Wanhopig worden de vele wijnbouwers ervan.
Het is niet voor de eerste keer dat men geconfronteerd wordt met kou in het voorjaar, het gebeurd de laatste jaren regelmatig.

Domaine du Théron beschrijft de bovenstaande foto als:

“Between sadness and hope”

Hoe voorkomt men schade door de vorst

Op allerlei manieren proberen de wijnbouwers hun druiven te beschermen tegen de vorst. Tot midden mei (IJsheiligen) vormt de vorst een groot gevaar voor de wijnbouw.
Er zijn vele manieren om de scheuten te beschermen, tijd voor een overzicht.

foto AFP

Vele tonnen met paraffine worden aangestoken om de scheuten te beschermen.

Volgens een wijnbouwer kunnen de kosten voor het stoken van de tonnen oplopen tot wel € 3500,– per hectare per nacht.

Domaine de la Tuque bescherming door het verbranden van hooibalen

Een andere methode is het verbranden van grote balen hooi, dit gebeurd meestal bij zonsopgang. De meest kritieke periode bij vorst is rondom de zonopkomst.

Kleine windturbines worden ook ingezet, deze blazen door middel van gas warme lucht naar de grond.

Een methode die wij in Nederland veel gebruiken, denk maar aan de fruitteelt is het besproeien met water, dit bevriest en beschermt de knoppen.

Olie kachels in de Chablis, hier worden soms tot wel 400 kacheltjes per hectare geplaatst. Het is een milieu onvriendelijke methode, want bij het branden komt er een dikke walm rook te hangen in de wijngaard.

Het allernieuwste middel tegen de vorst is het plaatsen van elektrische leidingen. Deze lopen door de wijngaard en bij vorst gaat er een signaal naar de telefoon van de wijnbouwer en kan het systeem in werking worden gesteld. Dit proces is niet arbeidsintensief en is milieuvriendelijker.

Methodes zoals het laten vliegen van een helicopter boven de wijngaard of het inzetten van de spuitmachine met een blazende blower worden weinig tot niet meer ingezet.

De gevolgen

Helaas hebben wij als importeur van de Cahors wijnen ook te maken met de schade door de vorst. Sommige oogsten zijn grotendeels verloren gegaan met als gevolg dat de druiven die nog wel worden geoogst alleen worden gebruikt voor het maken van de topwijnen van Châteaus. Daardoor zullen enkele jaargangen van veel gevraagde wijnen niet worden gemaakt.

Lees wat de gevolgen zijn https://www.volkskrant.nl/cs-bcc17612


Proefnotities Cahors wijnen 2

In het onderstaande blog staan de proefnotities van de overige door Perswijn geproefde wijnen van Wijnhandel Cahors.

  1. Château Lacapelle Cabanac, Prestige 2016
  2. Château Croze de Pys, Prestige 2016
  3. Château du Port, Carteraie 2016 (zie vorig blog)
  4. Château de Cénac, Cuvée Prestige 2015
  5. Château La Gineste, Quid Vin Nature 2018
  6. Château Saint Didier de Parnac, Calos Grand Réserve 2016

https://perswijn.nl/proefnotitie/chateau-lacapelle-cabanac-prestige-2016-sud-ouest-cahors

https://perswijn.nl/proefnotitie/chateau-croze-de-pys-prestige-cahors-2016-sud-ouest-cahors

https://perswijn.nl/proefnotitie/chateau-de-cenac-cuvee-prestige-malbec-2015-sud-ouest-cahors-2

https://perswijn.nl/proefnotitie/chateau-la-gineste-quid-2018-sud-ouest-cahors

https://perswijn.nl/proefnotitie/chateau-saint-didier-de-parnac-calos-grand-reserve-2016-sud-ouest-cahors

Alle geproefde wijnen vindt u hier in onze webwinkel

De website van Perswijn: www.perswijn.nl

Proefnotities Cahors wijnen in Perswijn

In de maart/april 2021 editie van het magazine Perswijn zijn proefnotities opgenomen van verschillende door ons ingezonden Cahors wijnen.
Voor wie er niet mee bekend is, Perswijn is een magazine voor wijnliefhebbers en professionals.
Enige tijd geleden werd er gevraagd om rode wijnen in te zenden uit de regio Zuid West Frankrijk. We hebben 6 rode Cahors wijnen uit ons assortiment laten beoordelen.

website Perswijn: www.perswijn.nl

Een nostalgisch gevoel

De proevers kregen vooraf een beetje een nostalgisch gevoel bij de regio. De wijnbedrijven die vroeger regelmatig door hen werden bezocht waren een beetje aan de aandacht ontsnapt, omdat er volgens de proevers in het Zuid Westen waarschijnlijk niet zoveel gebeurd.
Tijdens de proeverij constateerde men echter dat Cahors een uitzondering is.
Er gebeurd daar zeker wel wat!
Kortom, je ziet er mooie nieuwe wijnen, modern en opwindend.

De beoordeelde wijnen uit ons assortiment

  1. Château Lacapelle Cabanac, Prestige 2016
  2. Château Croze de Pys, Prestige 2016
  3. Château du Port, Carteraie 2016
  4. Château de Cénac, Cuvée Prestige 2015
  5. Château La Gineste, Quid Vin Nature 2018
  6. Château Saint Didier de Parnac, Calos Grand Réserve 2016

Beoordeling Carteraie

De wijnen werden met 4 tot 4½ ster beoordeeld ( het maximum is 5 sterren).
In dit blog alleen de beoordeling van de Carteraie 2016, deze is zelfs uit de vele blind geproefde wijnen geselecteerd bij de lekkerste wijnen!

Naar beoordeling Perswijn

CARTERAIE 2016

“HEEL BETAALBAAR
EN EEN UITSTEKENDE KWALITEIT”

Kenmerken

NEUS : Kersen, aardbeien, kruiden en laurier
SMAAK: Sappig, fruitig, een zachte mooie lengte en stoere tannine na
KLEUR: Donker robijnrood met paarse tinten
100% Malbec
Minimaal 12 maanden gerijpt in RVS tanks.


Château du Port in Albas


Wijnhandel Cahors https://www.cahors.nl

In het volgende blog komen de proefnotities van de andere 5 wijnen.

bronvermelding: Perswijn en Vignoble Pelvillain

Houtrijping van wijn

Waarom houtrijping van wijn? Wijn gerijpt op hout wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit . Hout geeft extra geur en smaakstoffen aan de wijn.
Niet alle wijnen zijn geschikt om te rijpen in houten vaten.
Jonge, frisse, fruitige wijnen gisten en rijpen in RVS tanks, de fruitaroma´s worden hier beter in bewaard. Dit noemt men reductieve rijping.
Wijnen gerijpt in houten vaten onder invloed van zuurstof noemt men oxidatieve rijping.
Niet alleen rode wijnen zijn geschikt voor hout rijping, ook witte wijnen kunnen op hout worden gerijpt. De witte wijn wordt donkerder en romiger.

Welk hout wordt er gebruikt

In het verleden zijn er vele houtsoorten gebruikt voor rijping van de wijn. Acacia, beuken, kastanje, maar de eik bleek de beste houtsoort te zijn.
De varianten die hiervoor het meest gebruikt worden zijn de Franse en Amerikaanse eik.
Voor de wijnmaker zijn vaten duur in aanschaf, een vat van 225 liter, ook wel een barrique genoemd kost toch al gauw € 800 en aan één vat heeft de wijnmaker niet genoeg. Er zijn ook grotere houten vaten deze noemt men foeders. Je begrijpt wel dat de wijn hier minder in aanraking komt met het hout en de invloed van het hout op de wijn veel minder van invloed is.
Om kosten te besparen worden in plaats van houten vaten steeds meer de roestvrijstalen tanks gebruikt waarbij aan de wijn houtsnippers of eikenhouten staven worden toegevoegd.

Het verschil tussen Frans en Amerikaans eiken

Het Franse eiken geeft een verfijndere smaak af aan de wijn. Het Franse eiken heeft minder invloed op de tannine en de wijn zal langer in de vaten rijpen dan bij het Amerikaans eiken.
Frans eiken wordt gespleten en geeft een subtielere smaak af, dit betekent wel dat dit hout duurder is en door het splijten ontstaat meer afval. Amerikaans eiken wordt gezaagd en hierbij zal de eiken smaak veel meer aanwezig zijn, mogelijk komen hier meer tannines bij vrij. Het Amerikaans eiken is ook minder poreus dan het Franse eiken.
Het hout wordt bij voorkeur langzaam en lang gedroogd, ongeveer 3 jaar, dit geeft een betere kwaliteit. Lang gedroogd geeft hout, vanille en kruidige aroma’s af aan de wijn en de tannines zijn minder agressief.
Deze geur en smaakstoffen zijn veel minder aanwezig bij snel in de oven gedroogd hout.

Toasten van het hout

Een zeer belangrijke factor bij het maken van de vaten is het toasten of roosteren van het hout. Vroeger werden er vaten gebruikt die al eerder voor andere levensmiddelen, zoals vis waren gebruikt. Om deze smaken te verwijderen werd het hout eerst geroosterd zodat deze andere geuren en smaken geen invloed kregen op de wijn.
Tegenwoordig is het een zeer belangrijke factor bij het maken van de vaten.
Het toasten gebeurd in 3 verschillende gradaties en elk heeft zijn invloed op de wijn.
* Licht toasten, hier krijgt de wijn een natuurlijk houtachtig karakter
* Medium toasten, de wijn krijgt meer vanille en karamelachtige aroma´s
* Zwaar of Heavy toasten geeft de wijn aroma´s van rook en kruiden

Wist je dat…….


* De houten vaten moeten regelmatig gedraaid worden.
* De wijn rijpt niet in één vat maar wordt overgebracht naar andere vaten om de wijn te scheiden van het bezinksel en te laten ademen.
* Een 225 liter vat absorbeert tijdens het proces 5 tot 6 liter wijn.
* 2 tot 5% van de wijn verdampt uit het vat, de vaten worden dan ook regelmatig bijgevuld.
* Gebruikte vaten hebben minder geur en smaakafgifte. Het hout is meer poreus en er zal meer verdamping van de wijn plaatsvinden. De poriën in het hout zijn grotendeels gesloten door wijnsteenzuur afzetting. Vaten kunnen tot wel 5 jaar gebruikt worden.
* Met het rijpen van de wijnen in oude vaten krijgt de wijn een grotere complexiteit.
* Het grootste houten wijnvat gemaakt is van 135 eikenbomen en meer dan 200.000 liter wijn bevat.

https://www.cahors.nl


Kurk of schroefdop op een fles wijn?

Tijd voor een mooi glas wijn of je hebt je diner in gedachten al klaar.
Je scrolt op internet op zoek naar die ene wijn die je er perfect bij vindt passen of je gaat naar een slijterij en vind je wijn….. maar een schroefdop??

Tot een aantal jaren geleden was er maar één afsluiting voor de wijnfles en dat was de kurk. Een 250 jaar oud natuurlijk afsluitmiddel wat destijds de in olie gedrenkte lappen en houten pluggen is gaan vervangen.
Nu komen er steeds vaker synthetische kurken en schroefdoppen als afsluiter van de wijnfles.
De Zwitsers waren één van de eersten die gebruik gingen maken van een schroefdop op hun witte wijnen. Niet veel later werden ze gevolgd door Australië en Nieuw Zeeland die ook gebruik gingen maken van schroefdoppen op hun wijnflessen.

Kurk

De kurkeik wordt van zijn bast ontdaan, dit gebeurd om de 9 jaar.

Tegenwoordig worden de kurken, waarvan de meeste gemaakt worden uit kurkeiken die in Portugal groeien vervangen door synthetische kurken.
Synthetische kurken worden gemaakt van polyethyleen.
Polyethyleen is een kunststof waarvan ook de plastic melkflessen worden gemaakt. Deze kurken zijn ook zuurstof doorlatend.
Door het doordringen van zuurstof in de wijnfles vindt er oxidatie plaats en zal de wijn zich beter ontwikkelen.

synthetische kurk
foto bron: bms wijndepot

Schroefdop

De aluminium schroefdop heeft een folie boven in de dop die de rand van de fles afdicht en zo geen zuurstof door laat.
Een schroefdop is prima voor wijnen die niet meer dan 5 jaar oud worden, meestal zijn het frisse, fruitige wijnen.
De fles is makkelijk te openen, is luchtdicht afgesloten en de dop is goedkoper dan kurk. Helaas is de fles die nodig is voor het plaatsen van een schroefdop iets duurder. Een nadeel is dat een schroefdop vaak wordt geassocieerd met een goedkope wijn.
Er worden tegenwoordig proeven gedaan met het maken van zuurstof doorlatende schroefdoppen en deze zullen in de toekomst zeker de huidige schroefdoppen gaan vervangen. Met deze doppen zal ook de kans op een reductief aroma (geur van eieren en dierlijke aroma’s) door het luchtdicht afsluiten van de wijn in de fles verminderen.

Aluminium schroefdoppen

Wat is “kurk” in een fles wijn

Kurk kan in een goedkope maar ook in een dure fles wijn voorkomen, het heeft niets te maken met de ouderdom van de wijn of met een stukje echte kurk in je wijn.
De wijn ruikt chemisch en muf, naar nat karton, sommigen zeggen zelfs naar een natte hond en geeft een onaangename bittere nasmaak.
Een kurkgeur /smaak is het gevolg van een chemische verbinding, beter bekend als TCA (trichlooranisol).
Hierbij komen schimmels in contact met chloorfenolen. Chloorfenolen kunnen op allerlei manieren ontstaan, bij het reinigen van de wijnflessen, in de kurkfabriek, op houten vaten, op pallets maar ook op materialen in de wijnkelders, zoals bij het niet goed reinigen van de leidingen.
Deze verbinding kan via de doorlaatbare kurk doordringen in de fles wijn. Een reden voor steeds meer wijnproducenten om er alles aan te doen om “kurk” in de fles te voorkomen. Heel wat producten zijn de kurk gaan vervangen door een synthetische kurk of schroefdop. De Fransen spreken in het geval van het doorlaten van deze verbinding over “le goût de bouchon”
Als je een fles opent en je twijfelt of deze naar kurk ruikt en smaakt is het advies de wijn over te schenken in een karaf en eerst goed te laten beluchten. Zeker bij een wijn die veel tannine bevat. Na een tijdje zal dan de geur verdwenen zijn of nog beter te ruiken zijn. Wanneer de geur sterker is geworden weet je zeker dat er “kurk” in je fles wijn zit.

Kurk of schroefdop, het blijft een persoonlijke keuze, aan de kwaliteit van de wijn zal het niet liggen. Het is meer het imago van de wijnfles, want bij een schroefdop mis je natuurlijk wel het bekende plop momentje bij het openen van de fles.


https://www.cahors.nl

La Cité du Vin in Bordeaux

La cité du Vin

Ben je in de buurt van Bordeaux en ben je een wijn liefhebber, dan is een bezoek aan het La Cité du Vin zeker aan te bevelen.

Een wijn experience


Het prachtige 8 verdiepingen tellende gebouw is op 31 mei 2016 geopend. Je kan er op ontdekkingstocht in de wereld van de wijn, het is een echte wijn experience.
Bij binnenkomst start je met de mooiste wijnlandschappen ter wereld die op grote schermen worden geprojecteerd en al wandelend ga je langs 20 verschillende thema’s, alles gericht op wijnproductie, ruiken, proeven en vele vraag en antwoord spellen.
Spreek je geen of slecht Frans, geen probleem je kan een Nederlandse audiotour krijgen en bij heel veel thema’s is het ook mogelijk om in de Nederlandse taal uitleg te krijgen.
De expositieruimte heeft een oppervlakte van maar liefst 2000m² en is zeer ruim opgezet.

Een van de vele thema’s met een vraag en antwoordspel.
Ruiken aan de verschillende geuren die in wijn voorkomen.
Een klein overzicht van de kleur die wijn kan hebben

Wijn proeven

Tot slot van het bezoek kan je met de lift naar de 8e verdieping, je komt dan in het Belvedère. Dit ligt op 55 meter hoogte en je hebt er een fantastisch 360 graden uitzicht op de stad Bordeaux en de Gironde.
Hier is ook de mogelijkheid om één glas wijn te proeven. Je kan een keuze maken uit verschillende wijnregio’s vanuit de hele wereld.
Tip: kies voor een onbekende wijn.

Het museum is heel goed te bereiken per auto en openbaar vervoer.
De entree bedraagt € 20 en dat is incl. het glas wijn.
Dit jaar is het nodig je toegangskaarten online te reserveren en is het voor kinderen gratis (zie voorwaarden).
Breng voor je het museum verlaat ook een bezoek aan het wijnmuseum, de boutique en de bibliotheek. Je kunt er zelfs workshops volgen of boek een tour naar één van de mooie wijngebieden rondom Bordeaux.

https://www.laciteduvin.com
De gebruikte foto’s zijn van La Cité du Vin.
De foto van de kleuren in de wijn is eigendom van www.cahors.nl





SAUVIGNON BLANC

In dit blog vind je informatie over de druivensoort Sauvignon Blanc.
Een druif die zijn oorsprong heeft in de Franse Loire streek. Het is één van de meest aangeplante druivensoorten in Frankrijk met bijna 30.000 hectare.
27% hiervan bevind zich in de Loirestreek, maar de meeste aanplant 45% vind je rond om Bordeaux.

Sauvignon Blanc met blad
bron: french scout

De Sauvignon Blanc wordt wereldwijd ook verbouwd in Zuid Afrika, Australië, Californië, Mexico, Chili, Nieuw Zeeland, Spanje en Portugal.
Het is een witte druif met een groenige schil die groeit in kleine trossen.
De Sauvignon Blanc is de basis voor zoete en droge witte wijnen.

De wijn

De aroma’s in de wijn zijn afhankelijk van de terroir waarop deze groeit. Uit de Loire en Bordeauxstreek heeft de wijn een plantaardig karakter, terwijl de wijn uit de warmere klimaten een meer tropische smaak krijgt.
De wijn heeft aroma’s van buxus, wit fruit, citrus, zwarte bes en bloemen. Hij ruikt naar gras en kruiden als dragon en limoengras. De zuurgraad van de wijn is medium tot hoog, doordat deze weinig suikers bevat.
Meestal vind de rijping van de wijn plaats in roestvrijstalen vaten, echter is er ook Sauvignon Blanc die 1-3 jaar rijpt in eikenhouten vaten. Je proeft dan ook vanille, kokos en nootmuskaat.
De drinktemperatuur van de wijn gerijpt op eiken is ongeveer 11 graden, op roestvrijstaal gerijpt 8 graden.
Wijnen van de Sauvignon Blanc zijn zeer trendy en het is zeker een frisse witte wijn voor een warme zomerdag.

Sauvignon Blanc Blend

De Sauvignon Blanc wordt vaak geblend met de druiven Sémillon en Muscadelle. Deze blends staan bekend als zoete witte (dessert/likeur) wijnen. De bekendste zijn de Sauternes uit de Bordeaux en Monbazillac uit de regio Bergerac.
Deze zoete wijnen komen tot stand door het proces van edele rotting. De druiven blijven lang aan de wijnstok hangen en worden laat geplukt. De druiven worden deze periode door een schimmel aangetast die in de schil van de druiven dringt. De schil wordt poreus en er ontstaat veel verdamping van vocht uit de druif.
Het gevolg hiervan is dat de er een toename is van het gehalte aan suikers, smaak en aroma’s. Na persing komt er een stroperig en zoet sap uit de druiven.
Uit de Loirestreek zijn als we het over Sauvignon Blanc hebben ook zeker de Sancerre en Pouilly-Fumé aan te bevelen.

Edele rotting van de druiven
bron: Getty Images/iStockphoto/SonSam

Wijn en spijs

De Sauvignon Blanc is een wijn die uitstekend past bij gegrilde visgerechten, oesters, kreeft, andere schaaldieren en sushi.
Kip, kalkoen en lam, maar ook bij frisse salades met geitenkaas, geroosterde groenten, paddenstoelen en vegetarische gerechten.
Bij gerechten met roomsauzen is een Sauvignon Blanc niet aan te bevelen, kies dan liever voor een Chardonnay als begeleider van het gerecht.

Château Saint Didier Sauvignon Blanc

Wijnhandel Cahors verkoopt een Sauvignon Blanc van Château Saint Didier.
Dit is een frisse, fruitige wijn afkomstig uit de Côte de Duras.
De wijn is gerijpt op droesem, dat is het bezinksel van gistcellen die na de alcoholische vergisting naar de bodem zinken. De wijn rijpt op dit gistbezinksel (droesem) nog enige tijd door. Dit na rijpingsproces noemt men ook wel Sur Lie.
De wijn wordt hierdoor romiger en krijgt een vollere structuur.
Klik hier

De Côte de Duras is de streek in het rode vierkant.
bron: wikipedia