SAUVIGNON BLANC

In dit blog vind je informatie over de druivensoort Sauvignon Blanc.
Een druif die zijn oorsprong heeft in de Franse Loire streek. Het is één van de meest aangeplante druivensoorten in Frankrijk met bijna 30.000 hectare.
27% hiervan bevind zich in de Loirestreek, maar de meeste aanplant 45% vind je rond om Bordeaux.

Sauvignon Blanc met blad
bron: french scout

De Sauvignon Blanc wordt wereldwijd ook verbouwd in Zuid Afrika, Australië, Californië, Mexico, Chili, Nieuw Zeeland, Spanje en Portugal.
Het is een witte druif met een groenige schil die groeit in kleine trossen.
De Sauvignon Blanc is de basis voor zoete en droge witte wijnen.

De wijn

De aroma’s in de wijn zijn afhankelijk van de terroir waarop deze groeit. Uit de Loire en Bordeauxstreek heeft de wijn een plantaardig karakter, terwijl de wijn uit de warmere klimaten een meer tropische smaak krijgt.
De wijn heeft aroma’s van buxus, wit fruit, citrus, zwarte bes en bloemen. Hij ruikt naar gras en kruiden als dragon en limoengras. De zuurgraad van de wijn is medium tot hoog, doordat deze weinig suikers bevat.
Meestal vind de rijping van de wijn plaats in roestvrijstalen vaten, echter is er ook Sauvignon Blanc die 1-3 jaar rijpt in eikenhouten vaten. Je proeft dan ook vanille, kokos en nootmuskaat.
De drinktemperatuur van de wijn gerijpt op eiken is ongeveer 11 graden, op roestvrijstaal gerijpt 8 graden.
Wijnen van de Sauvignon Blanc zijn zeer trendy en het is zeker een frisse witte wijn voor een warme zomerdag.

Sauvignon Blanc Blend

De Sauvignon Blanc wordt vaak geblend met de druiven Sémillon en Muscadelle. Deze blends staan bekend als zoete witte (dessert/likeur) wijnen. De bekendste zijn de Sauternes uit de Bordeaux en Monbazillac uit de regio Bergerac.
Deze zoete wijnen komen tot stand door het proces van edele rotting. De druiven blijven lang aan de wijnstok hangen en worden laat geplukt. De druiven worden deze periode door een schimmel aangetast die in de schil van de druiven dringt. De schil wordt poreus en er ontstaat veel verdamping van vocht uit de druif.
Het gevolg hiervan is dat de er een toename is van het gehalte aan suikers, smaak en aroma’s. Na persing komt er een stroperig en zoet sap uit de druiven.
Uit de Loirestreek zijn als we het over Sauvignon Blanc hebben ook zeker de Sancerre en Pouilly-Fumé aan te bevelen.

Edele rotting van de druiven
bron: Getty Images/iStockphoto/SonSam

Wijn en spijs

De Sauvignon Blanc is een wijn die uitstekend past bij gegrilde visgerechten, oesters, kreeft, andere schaaldieren en sushi.
Kip, kalkoen en lam, maar ook bij frisse salades met geitenkaas, geroosterde groenten, paddenstoelen en vegetarische gerechten.
Bij gerechten met roomsauzen is een Sauvignon Blanc niet aan te bevelen, kies dan liever voor een Chardonnay als begeleider van het gerecht.

Château Saint Didier Sauvignon Blanc

Wijnhandel Cahors verkoopt een Sauvignon Blanc van Château Saint Didier.
Dit is een frisse, fruitige wijn afkomstig uit de Côte de Duras.
De wijn is gerijpt op droesem, dat is het bezinksel van gistcellen die na de alcoholische vergisting naar de bodem zinken. De wijn rijpt op dit gistbezinksel (droesem) nog enige tijd door. Dit na rijpingsproces noemt men ook wel Sur Lie.
De wijn wordt hierdoor romiger en krijgt een vollere structuur.
Klik hier

De Côte de Duras is de streek in het rode vierkant.
bron: wikipedia