VORST IN FRANKRIJK

De vorst bestrijden in de Franse wijngaarden

In april is het weer raak! VORST in Frankrijk, de grootste bedreiging voor de oogst van de druiven. Wanhopig worden de vele wijnbouwers ervan.
Het is niet voor de eerste keer dat men geconfronteerd wordt met kou in het voorjaar, het gebeurd de laatste jaren regelmatig.

Domaine du Théron beschrijft de bovenstaande foto als:

“Between sadness and hope”

Hoe voorkomt men schade door de vorst

Op allerlei manieren proberen de wijnbouwers hun druiven te beschermen tegen de vorst. Tot midden mei (IJsheiligen) vormt de vorst een groot gevaar voor de wijnbouw.
Er zijn vele manieren om de scheuten te beschermen, tijd voor een overzicht.

foto AFP

Vele tonnen met paraffine worden aangestoken om de scheuten te beschermen.

Volgens een wijnbouwer kunnen de kosten voor het stoken van de tonnen oplopen tot wel € 3500,– per hectare per nacht.

Domaine de la Tuque bescherming door het verbranden van hooibalen

Een andere methode is het verbranden van grote balen hooi, dit gebeurd meestal bij zonsopgang. De meest kritieke periode bij vorst is rondom de zonopkomst.

Kleine windturbines worden ook ingezet, deze blazen door middel van gas warme lucht naar de grond.

Een methode die wij in Nederland veel gebruiken, denk maar aan de fruitteelt is het besproeien met water, dit bevriest en beschermt de knoppen.

Olie kachels in de Chablis, hier worden soms tot wel 400 kacheltjes per hectare geplaatst. Het is een milieu onvriendelijke methode, want bij het branden komt er een dikke walm rook te hangen in de wijngaard.

Het allernieuwste middel tegen de vorst is het plaatsen van elektrische leidingen. Deze lopen door de wijngaard en bij vorst gaat er een signaal naar de telefoon van de wijnbouwer en kan het systeem in werking worden gesteld. Dit proces is niet arbeidsintensief en is milieuvriendelijker.

Methodes zoals het laten vliegen van een helicopter boven de wijngaard of het inzetten van de spuitmachine met een blazende blower worden weinig tot niet meer ingezet.

De gevolgen

Helaas hebben wij als importeur van de Cahors wijnen ook te maken met de schade door de vorst. Sommige oogsten zijn grotendeels verloren gegaan met als gevolg dat de druiven die nog wel worden geoogst alleen worden gebruikt voor het maken van de topwijnen van Châteaus. Daardoor zullen enkele jaargangen van veel gevraagde wijnen niet worden gemaakt.

Lees wat de gevolgen zijn https://www.volkskrant.nl/cs-bcc17612