Malbec: de druif en de wijn

De Malbec druif zou ooit door een Hongaarse boer zijn geintroduceerd in Zuid West Frankrijk. Hij wordt in de regio Cahors ook wel Cot of Auxerrois genoemd.
De druif is klein van vorm en diep paars van kleur, hij heeft een dikke schil en heeft daarom veel zon nodig.
Malbec groeit het beste in een warm en droog klimaat. Door de dikke schil heeft hij een lange rijpingstijd en is daardoor gevoeliger voor vorst en schimmels.

Net als bij planten en bomen hebben ook de bladeren van druiven verschillende bladvormen, dit is het blad van de Malbec druif.

De Malbec druif is een kruising tussen 2 andere druivensoorten.
In het verleden is hij ontstaan uit de Prunelard, een druif afkomstig uit de Gaillac en de Magdeleine Noir de Charentes, een druif die heel beperkt groeide rondom Montpellier.

Malbec wijn is heel donker van kleur en heeft een intense smaak. Je proeft vooral zwarte bes, kersen, pruimen, soms chocolade of zelfs tabak.
Door de donkere kleur wordt hij ook wel Black Wine genoemd.
De wijn bevat veel tannine uit de schil, pitjes en stelen van de druif.

In de Cahors bestaan de meeste wijnen uit 100%Malbec. Om de wijnen zachter te maken wordt er soms Merlot aan toegevoegd. In de Cahors mag dit nooit meer zijn dan een toevoeging van 30% Merlot, anders mag het geen Cahors wijn meer worden genoemd.
De Franse Malbec staat erom bekend dat deze pas mooi op dronk is als je hem wat langer laat rijpen.

Bewaarwijn

Voor een echte bewaarwijn die soms wel 25 jaar bewaard kan worden wordt er maximaal 3% Tannat aan toegevoegd. De Tannat is een druif die een hele sterke concentratie tannines bevat en door deze aan de Malbec toe te voegen is deze langer te bewaren.
De tannines verzachten in de loop van de jaren wat resulteert in een mooie donkere soms wel paarse wijn.


Malbec wordt niet alleen in Frankrijk verbouwd, tijdens de periode van de druifluis nam de Franse botanicus Michel Aimé Pouget rond 1860 Malbec wortelstokken via Chili mee naar Argentinië. Vooral het gebied rondom Mendoza staat bekend om zijn Malbec wijnen. De gebieden liggen veel hoger dan in Frankrijk en er zijn meer wisselende temperaturen tussen dag en nacht. De wijnen uit deze regio zijn zachter en fruitiger en bevatten minder tannines.
De Argentijnse Malbec wordt ook wel eens de opstap genoemd naar de Franse Malbec, echter tegenwoordig worden er in de Cahors ook mooie jonge wijnen gemaakt die zacht en fruitig zijn.

Michel Aimé Pouget

Bij welke gerechten schenk je een Malbec?

Malbec past, door de hoge tannines, heel goed bij rundvlees, wild, lam en varkensvlees. Vooral met rood en gegrild vlees vormt deze een uitstekende combinatie.
Bij pasta’s moet je denken aan gerechten met een pittige volle saus, b.v. pasta bolognese en pasta’s met paddenstoelen en uien.
In de vegetarische keuken, bij Aziatische en andere pittige gerechten is het drinken van een Malbec zeker een aanrader.
Combineer de wijn ook eens bij een proeverij van kaas en/of vlees. Stevige kazen, eventueel met kruiden, blauwe kazen, stevige worstsoorten of vleeswaren genieten de voorkeur en voor de afwisseling zet je er walnoten en blauwe druiven bij.

Wil je een advies welke Malbec te schenken bij een gerecht neem dan met ons contact op, we adviseren je graag.


http://www.cahors.nl/onlineshop