Clos Triquedina New Black Wine en Probus

Wijn van Clos Triquedina

Een familie geschiedenis

Clos Triquedina, waar Étienne Baldès zijn eerste wijnstokken plantte na er de beste terrassen gevonden te hebben langs de rivier de Lot in 1830.
Echter in 1870 werd zijn wijngaard door de druifluis gedeeltelijk vernield in 1877, maar werd vervolgens weer opnieuw aangeplant.
In 1956 volgde er er in de winter een ernstige vorst periode, maar door het micro klimaat op de wijngaard werd er niet veel schade aangericht.
Als gevolg hiervan zijn er nog behoorlijk veel oude wijnstokken voor hoogwaardige oogsten behouden.
Rene Baldès, een gerenommeerd wijnbouwer, nam deel aan de oprichting van het eerste Cahors wijnsyndicaat. Hij was tevens de meest gevraagde specialist in het enten van wijnstokken in de regio.

Jean Baldès had in 1976 het eerste roestvrijstalen vat in de Cahors wijnstreek. Hij verdubbelde de wijngaard en legde zich toe op het maken van fijne wijnen.

“De meester van de malbec”

De huidige eigenaar Jean Luc Baldès zet het werk van zijn voorouders voort.
De rode en witte wijnen worden regelmatig in de pers geprezen en worden zowel nationaal als internationaal bekroond met prijzen.
Bovendien heeft hij zijn wijnen naar het hoogste niveau in de regio gebracht en wordt hij daarom wel de meester van de Malbec genoemd.

De bodem van de wijngaard

De wijngaard heeft een oppervlakte van 70 hectare en de bodem bestaat voornamelijk uit kiezelhoudende klei en kalksteen.
Dit is vergelijkbaar met de bodem in de bekende Pomerol wijn regio.
De wijnstokken van Clos Triquedina zijn aangeplant op het 2e, 3e en 4e terras.

“Er zijn geen goede wijnen zonder goede druiven en geen goede druiven zonder goede zorg voor zowel de wijnstokken als de bodem”

Topwijnen uit de regio!

New Black WineDe New Black Wine bestaat voor 100% uit Malbec druiven, afkomstig van het 3e terras. De bodem is klei met kalk en kiezel. De druiven groeien op glooiende hellingen. De druiven worden met de hand geplukt/geselecteerd en op droogrekken te drogen gelegd. Na het indrogen worden de druiven één nacht verwarmd in een pruimenoven.
De druiven en de most worden vervolgens gevinifieerd en daarna 18 maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten. De wijn heeft een alcohol percentage van 15%.

Neus: Complexe neus met tonen van gedroogd en gekonfijt fruit.
Smaak: De wijn heeft een grote finesse en drukt een verbazingwekkende variëteit uit van aroma’s van zwart fruit, specerijen, kruiden en geroosterde noten. De tannines zijn fluweelzacht.
De wijn moet gedecanteerd worden. Heerlijk bij rood vlees, wild of een pittig gerecht. Durf ook atypische combinaties te maken met exotische, zoete en hartige gerechten of zelfs een chocoladedessert!

Probus


Wederom een wijn bestaand uit 100% Malbec, eveneens afkomstig van een 3e terras. De bodem bestaat uit klei met kiezel, kalk en een beetje ijzer. De druiven groeien op glooiende hellingen.
De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens 20 tot 25 dagen in het vat vergist. Na het persen rijpt de wijn 12 maanden in Frans eiken vaten.

Neus: cassis, pruimen, fruit, kruidenaroma’s en subtiel eiken.
Mond: complex, krachtig, elegant, uitstekende structuur en krachtige afdronk.
Probus kan jong gedronken worden, maar dan is eerst decanteren aanbevolen.
Deze wijn kan uitstekend bij wild, lamsvlees en diverse kazen.

Wijnhandel Cahors verkoopt een selectie hier rode wijnen van Clos Triquedina, waaronder de New Black Wine en de Probus.