In mijn blog over de Malbec druif schreef ik dat Malbec wijnen soms worden geblend met Merlot. Malbec wijn wordt door toevoeging van Merlot zachter en fruitiger, een reden om in dit blog aandacht te besteden aan de Merlot druif.
De Merlot druif is de populairste druivensoort in Frankrijk. De druif is ontstaan uit de soorten Cabernet Franc en Magdeleine Noir des Charentes. De naam Merlot is waarschijnlijk afkomstig van het Franse woord Merle, omdat de druif overeenkomsten vertoond met de donkere kleur van een merel.
De druif is geschikt als cépagewijn, maar wordt ook veel gebruikt om te blenden met tannine rijke soorten.
Merlot wordt het meest gerijpt op eikenhouten vaten.
De Merlot komt van oorsprong uit Libourne in de regio Bordeaux, maar tegenwoordig is deze druif over de gehele wereld aangeplant.
De druif groeit het beste op een leemhoudende bodem, daardoor krijgt de wijn zijn weelderige ronde volheid die de tannine overheerst. In de Bordeaux groeit de Merlot op de rechteroever langs de rivier de Gironde, deze oever bevat de meeste klei.
Op de linkeroever bevat de grond veel kiezelstenen en hier wordt voornamelijk de Cabernet Sauvignon geteeld.
Top bewaar Merlot wijnen vind je vooral in Saint-Emilion en Pomerol. Een unieke plaats nemen hier de wijnen van Château Pétrus in. Dit Château is gelegen op het hoogste punt van de Pomerol op een bijzonder terroir waarbij onder de leemlaag een ijzerlaag in de bodem ligt. Bij de oudere wijnen zorgt dit voor truffelaroma’s in de wijn.
De wijnen van Pétrus zijn zeer geliefd, er komen echter maar weinig flessen van dit Château en dat maakt deze wijn ook zeer prijzig.
De Druif
De Merlot druif is zeer geschikt voor de teelt in koele gebieden. Het is een vrij grote druif met een dunne schil, fruitig en fluweelzacht. Doordat de druif snel rijpt wordt hij dan ook als eerste blauwe druif geplukt.
Tannines zijn minder aanwezig en er is een medium zuurgraad.
Wijnen
De Merlot wijn wordt ook wel een echte allemansvriend genoemd.
De wijn heeft een intens geurige smaak met fruitige aroma’s van bessen, kersen en pruimen. Soms proeft men ook tonen van chocolade in de wijn.
De jonge wijn is licht van kleur, van helderrood tot robijnrood. Na enkele jaren verandert de wijn naar warm bruinrood.
Merlot vind je vaak in een blend met de Cabernet Sauvignon, deze bevat meer tannines en zorgt voor stevigheid, meer kracht en een langere afdronk van de Merlot.
Wijn en Spijs
Merlot past bij vele gerechten. Kip, kalfs-, rund- en varkensvlees zijn een prima combinatie met Merlot, evenals pasta’s met een stevige tomatensaus.
Schelpdieren, vis- en groenten gerechten passen minder bij een Merlot.