Enorme voorraad bij de wijnproducenten
Een miljard liter wijn in tanks, vaten, flessen en dozen ligt er opgeslagen bij de Europese wijnproducenten. De wijnmarkt is compleet ingestort en dit leidt tot grote wanhoop, want wat doen we met alle voorraden terwijl de nieuwe oogst van 2020 in aantocht is.
Druiven zijn net onkruid
Het is ruim 10 jaar geleden dat wij als wijnhandel Cahors begonnen met het importeren van wijn uit de Franse regio Cahors. Bij onze zoektocht naar goede wijnen voor in ons assortiment kwamen wij een Nederlander tegen die een succesvol Chateau had overgenomen.
Nu hij toch in Nederland was kwam hij zelfs mee om de grote bestelling bij ons af te leveren. De overname van het Chateau zag hij als een grote uitdaging en een mooie investering om zich op de wijnmarkt te begeven.
Hij vertelde ons dat hij zich niet gerealiseerd had dat druiven net zo hard groeien als onkruid, het komt elk jaar terug en waar laat ik mijn wijn van voorgaande jaren als er weer een nieuwe oogst aankomt.
Wij keken er ook niet van op dat hij zijn Chateau na enige jaren in zijn bezit te hebben gehad weer heeft verkocht.
Volle kelders
Overvolle wijnkelders, de producenten weten niet meer waar ze met de grote voorraden wijn heen moeten en de druiven voor de oogst van 2020 staan in Europa al vol in de knop.
Toen de Amerikaanse president Trump in oktober 2019 de importheffing op alle stille wijn met een alcoholpercentage lager dan 14% verhoogde met een toeslag van 25% begonnen de problemen.
De inkomsten werden veel minder en dat alles als reactie op een conflict tussen de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing.
De Spaanse wijn- en Schotse whisky industrie wordt door deze heffing ook zwaar gedupeerd, terwijl de Italiaanse wijnbouwers de dans gelukkig ontsprongen. Dit alles met de achterliggende gedachte om verdeeldheid te zaaien binnen Europa.
Voor wijn en alcoholische dranken boven de 14% geldt deze regel echter niet, evenals voor mousserende wijnen die nog steeds zonder extra heffing worden geëxporteerd.
Veel wijnproducenten proberen dan ook nu het alcohol percentage in hun wijn te verhogen om aan deze heffing te ontkomen.
Corona crisis
In 2020 zijn de zorgen nog groter door de maatregelen die genomen worden naar aanleiding van de wereldwijde corona crisis.
Cafe’s en restaurants zijn veelal gesloten, een groot deel van de wijnomzet valt weg door deze sluiting. Volgens de Europese Commissie zal er in de EU een daling in de wijnomzet zijn van 8%. Het kopen door consumenten bij vakhandel en supermarkt weegt niet op tegen de omzet derving door sluiting van de horeca.
De grote export van wijn naar Aziatische landen kwam grotendeels stil te liggen door de sluiting van de havens in deze landen.
De export van wijn naar China daalde met 14%.
In Zuid Afrika is er inmiddels tijdens de corona crisis een vervoer verbod voor alcohol ingesteld en krijgt men de wijn niet meer bij de havens en vliegvelden.
Zo verloor Zuid Amerika, eveneens een grote speler op de wijnmarkt 30% van zijn omzet.
Het zijn niet alleen de heffingen en corona maatregelen die voor een sterke omzet daling zorgen. Een nieuwe trend is het drinken van goedkopere wijnen, de duurdere wijnen laat de consument links liggen.
Zo zijn de Franse Bordeaux wijnen met 46% minder omzet een groot verliezer.
Zijn er oplossingen?
In veel landen wordt gezocht naar oplossingen.
Voor veel wijnproducenten is het erg duur om nog meer wijnvoorraden aan te leggen. De wijn laten verouderen in tanks en vaten geeft een vaten tekort, nieuwe vaten zijn kostbaar en vragen ook om extra opslagruimte.
Het extra bottelen van de wijn is ook een optie, maar betekent inkoop van nieuwe flessen voor wijn waarvan men niet weet wanneer en of deze verkocht gaat worden.
Het bottelen van jonge drinkwijnen (wit en rosé) wat veelal in de maanden maart en april gebeurd is op dit moment niet altijd mogelijk. Kleinere producenten huren in deze periode vaak bottelmachines, maar veelal zijn deze verhuurders zeker in Frankrijk gesloten.
Crisis destilatie
In Frankrijk heeft men bij de Europese Commissie een verzoek ingediend voor crisis destillatie. Uit de wijn wordt dan de ethanol (alcohol) gedestilleerd die gebruikt kan worden door de farmaceutische industrie voor het maken van desinfecterende gel.
Een optie die de voorraden kan verminderen maar waarbij de wijnproducenten wel een heel klein bedrag krijgen voor hun wijn.
Zo hebben de wijnproducenten in het Italiaanse Trentino besloten de wijnoogst van 2020 met 20 tot 30% te verlagen door de druiven niet te plukken.
Ongetwijfeld zullen er de komende maanden nog nieuwe oplossingen komen die de wijnproducenten door deze moeilijke tijd heen helpen.