De Kathedraal van Saint Etienne in Cahors

Op het blog over de Pont-Valentré schreef ik over de Via Podensis (de route de Puy). De Pont is samen met de Chatedrale Saint Etienne één van de belangrijkste bezienswaardigheden op deze route. Wanneer u in Cahors bent is het zeer de moeite waard om beide imposante oudheden te bekijken.

De bouw van de kathedraal

De Saint Etienne is een Rooms Katholieke kathedraal en ligt in het hart van de stad Cahors. Het is een Nationaal Historisch monument en is gebouwd in Romaanse (met veel bogen) en Gotische stijl.
De kathedraal is in de 11e eeuw gebouwd door bisschop Gerard de Cardaillac op de restanten van een kerk uit de 7e eeuw die in opdracht van bisschop Saint Didier van Cahors, beter bekend om zijn bijnaam Desiderius was gebouwd. In oude documenten heeft men beschrijvingen gevonden dat er waarschijnlijk op dezelfde plaats al een kerk was gebouwd voor de 7e eeuw.
De kerk werd ingewijd door het hoofd van de katholieke kerk, Calixtus II, op 10 september 1119. Rond 1135 was de kathedraal af.

Het bijzondere aan de kathedraal is dat het middenschip geen zijbeuken heeft.
Het schip is 44 meter hoog en 20 meter breed.

Een deur, rechts van het koor geeft toegang tot het bijbehorende klooster. Dit werd in 1504 gebouwd in opdracht van bisschop Anthony van Luzech. Het flamboyant klooster is in Gotische stijl gebouwd met afbeeldingen uit het dagelijkse leven en een madonna.
De binneninrichting en decoratie worden in de 17e en 18e eeuw tijdens de katholieke reformatie (contrareformatie) herzien. Rond 1870 wordt het koor volledig vernieuwd onder leiding van bisschop Grimardias.
Tenslotte worden in de 19e eeuw de kappen van de koepels die het buitenlicht afschermden verwijderd.

De entree van de kathedraal in de vorm van een timpaan met veel beeldhouwwerk versierd.
Daarboven een `rose window´, een cirkelvormig venster met rozetvormig maaswerk, veelal een kenmerk bij de entree van Gotische kerken en kathedralen. Boven in het midden de klokkentoren omgeven door 2 torens in Byzantijnse stijl.
Eén van de torens is versierd met 14e-eeuwse fresco´s.

Het interieur

De kathedraal heeft 10 verschillende kapellen aan de zijkanten van het schip met mooie fresco´s en beeldhouwwerken.
Er zijn verschillende graftombes en er ligt een waardevol relikwie van het lijkgewaad van Christus wat naar Frankrijk zou zijn gebracht door bisschop Gerard de Cardillac na zijn reis naar het Heilige Land in 1113.

De Sint Gaubert kapel is gevuld met 15e -eeuwse Italiaanse Renaissance tekeningen op de muren. Een ervan stelt het Laatste Oordeel voor, deze werd ontdekt bij renovatiewerkzaamheden en bleek verborgen onder een dikke laag cement.
De prachtige muurschilderingen zijn pas blootgelegd in de jaren 50 en met veel geduld gerestaureerd.
De originele glas in lood ramen zijn vervangen, deze waren in zeer slechte staat en men vond dat ze de kathedraal een armoedig aanzicht gaven. Rond 2010 werd er een geld inzameling gestart en werden kunstenaars en glasmeesters gevraagd moderne ramen te ontwerpen. Inmiddels zijn de nieuwe glas in lood ramen geplaatst. Kosten van dit project € 580.000.
Net als in vele kerken vinden er ook in deze kathedraal nog steeds restauraties plaats.

Het schip van de kathedraal
bron: Wikipedia.org

Het is zeker aan te bevelen deze kathedraal te bezoeken.
De kathedraal is gelegen in het oude centrum van de stad.
Wil je meer zien van Cahors dan raad ik een rondrit aan met het treintje. Je krijgt onder begeleiding van een gids veel te zien van de oude stad. Het treintje vertrekt bij de Pont Valentré. Hier vertrekt in de zomermaanden ook de rondvaartboot, voor een prachtige tocht over de rivier de Lot.

www.cahors.nl

https://www.tourisme-lot.com/en/prepare-your-stay/sites-to-visit/cathedrale-saint-etienne-et-son-cloitre-658139