Natuurwijn

Natuurwijn, het wordt steeds meer geschonken in restaurants en wijnbars en het wordt steeds populairder.
Maar wat is een natuurwijn en hoe smaakt deze wijn?

Wat is een natuur wijn

Een natuurwijn of vin nature zoals het ook wel wordt genoemd is een wijn die door zo weinig mogelijk ingrepen van de wijnmaker wordt gemaakt.
Zij willen de eigenschappen van de druif en de streek zoveel mogelijk naar voren halen en laten daarom het proces zoveel mogelijk hun eigen gang gaan.

De naam natuurwijn is niet beschermd, er is geen officieel keurmerk en er is nog geen wettelijke definitie van de wijn.
Wel moet de wijn minimaal biologisch gecertificeerd zijn.

Een criteria voor natuurwijn is dat de druiven met de hand zijn geplukt.
foto: Flickr
Larry Koester

Criteria

Er zijn wel een aantal criteria waar aan de wijnmaker moet voldoen:

– De druiven moeten biologisch of biodynamisch zijn verbouwd

– De druiven moeten met de hand zijn geplukt. Er is daardoor een betere controle van ongerechtigheden tussen de druiven dan wanneer ze machinaal geoogst worden en kunnen direct worden verwijderd

– De zuurgraad mag niet aangepast worden, de wijn mag dus niet zuurder of zoeter worden gemaakt door toevoegingen

– Er zijn ook geen smaak toevoegingen. De wijn wordt bij sommige producenten wel kort in oude eiken vaten gerijpt, maar het gebruik van nieuwe eiken vaten is niet toegestaan

– Er mag geen gebruik worden gemaakt van gekweekte gisten om het suiker om te zetten naar alcohol. Dit kan alleen gebeuren door het gebruik van de natuurlijke gisten die op de druiven aanwezig zijn.

– Gebruik van kunstmest en pesticiden is verboden. Plantaardige en dierlijke mest is wel toegestaan.

Planten en bloemengroei zorgen voor natuurlijke bodem verbetering

Toevoeging sulfiet

Sulfieten zijn zouten die van nature voorkomen in planten van de lookfamilie. Ze worden aan de wijn toegevoegd om de houdbaarheid te bevorderen en om de wijn minder snel te laten oxyderen. Door de toevoeging van sulfiet zal de wijn ook minder snel verkleuren.
Ongewenste schimmels en bacteriën krijgen geen kans om in de wijn te groeien.
Aan sommige natuurwijnen wordt geen sulfiet toegevoegd, maar meestal gebeurd dit wel. Een maximum van 30mg/liter is toegestaan.
Ook al wordt er geen sulfiet aan toegevoegd, van nature bevindt zich echter wel een beetje sulfiet in de natuurwijn, deze natuurlijke sulfiet komt vrij tijdens het proces van de alcoholische vergisting van de druiven.

foto: la vinoteca

De smaak van natuurwijn

Het maken van een natuurwijn is een natuurlijk proces, soms is de kwaliteit van een natuurwijn niet altijd stabiel. Zelfs is er soms geen constante smaak en dit kan zelfs per fles verschillen.
De wijn is daarbij ook niet of nauwelijks gefilterd en blijft hierdoor meestal een beetje troebel.
Afhankelijk van waar de wijn is geproduceerd is hij tot ongeveer 5 jaar houdbaar, maar het advies is wel deze zo jong mogelijk te drinken.
Het is een wijn in de puurste vorm, de één wil geen andere wijn meer en vindt het geweldig en de ander vindt het niet lekker en wil er helemaal niets van weten.
Gelukkig dat smaken verschillen.

Voor de liefhebber verkopen wij ook een natuurlijke wijn:

Quid.. 2018 – Château la Gineste Kik hier